Angst

Wat omvat Angst?
Angst is een onderdeel van jouw persoonlijke overlevingsmechanisme. Als er gevaar dreigt reageert je lichaam door adrenaline aan te maken, je spieren te spannen, je hart sneller te laten kloppen en je ademhaling te versnellen. Hierdoor kun je snel reageren op het dreigende gevaar. Het is dus heel normaal om angst te ervaren, maar het is ook de bedoeling dat de angst na een tijdje weer weg gaat. Sommige mensen hebben echter voor het grootste deel van de dag last van angst of hebben voor langere tijd last van angst in ongevaarlijke situaties. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan kan het zijn dat je een angststoornis hebt. Er zijn verschillende soorten angststoornissen waaronder de volgende:

  • Separatieangststoornis (overmatige angst om gescheiden te worden van hechtingspersoon)
  • Selectief mutisme (wel kunnen praten, maar dit in bepaalde situaties niet doen)
  • Specifieke fobie (zoals angst voor spinnen of bloed)
  • Sociale-angststoornis (angstig in sociale situaties)
  • Paniekstoornis (zonder duidelijke aanleiding in paniek raken)
  • Agorafobie (pleinvrees: niet goed naar buiten durven)
  • Gegeneraliseerde-angststoornis (ook wel de piekerstoornis genoemd: continu gespannen zijn en piekeren)

Invloed op het dagelijks leven
De gevolgen van angst of een angststoornis zijn afhankelijk van het type angst waar je tegen aanloopt. Wellicht durf je niet meer naar school omdat je bang bent dat anderen naar je kijken en over je oordelen of misschien klamp je je wel vast aan je ouders omdat je niet van ze gescheiden wilt zijn. De angstklachten belemmeren je in het dagelijks leven en hebben vaak invloed op meerdere gebied in je leven. Ernstige angstklachten kunnen leiden tot concentratieproblemen, waardoor je prestaties op school/werk achteruit gaan. Ook kan het zijn dat je minder sociale activiteiten onderneemt, waardoor je je sociale vaardigheden minder goed ontwikkelt. Tot slot zorgt angst ervoor dat je lichaam wordt blootgesteld aan stresshormonen, zoals adrenaline. Als je hier te vaak aan wordt blootgesteld kan het zijn dat je somatische klachten gaat ontwikkelen zoals hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheidsklachten.

Wat kun je ermee?
Angststoornissen zijn goed te behandelen. Het traject begint met psycho-educatie, waarbij je meer informatie krijgt over angst en hoe de eventuele angststoornis onderdeel is van jouw leven. Vervolgens ga je aan de slag met cognitieve gedragstherapie. Er wordt gewerkt met ‘exposure’, waarbij je stapsgewijs wordt blootgesteld aan jouw angst. Samen met de behandelaar stel je een plan op en kijk je wekelijks welke doelen er zijn behaald. Door stapsgewijs je angst onder ogen te komen, merk je dat de angst afneemt. Je leert datgene waar je bang voor bent niet langer te vermijden en je zult merken dat je in staat bent om je angsten te overwinnen.

Voor meer informatie over diagnostiek-/behandelmogelijkheden kunt u kijken bij onze diensten