Het is feest vandaag. Iedereen heeft een dagje vrij omdat opa en oma 50 jaar getrouwd zijn. Die dag begint met een echte kerkdienst in een rooms-katholieke kerk. Als je 4 jaar bent en nooit eerder een kerkdienst hebt bijgewoond een hele beleve¬nis. Gelukkig zijn we er al vroeg; we kunnen dus een plekje uitzoeken vlak vooraan. “Kijk eens mam, een kasteel. Wie woont daarin? ” Dat is het altaar, daar kan niemand in wonen. Daarvoor is het te klein” Kabouters dan? Nou, dat zou kunnen, wie weet. Eigenlijk worden daar de hosties in bewaard. Lekker; wanneer krijgen we die tosti?” Nee, hostie dat zijn kleine witte rondjes die een beetje op brood lijken. Die worden strakjes uitgedeeld”.  “Maar als je die niet zo lekker vindt, dan hoef je het niet door te slikken”, klinkt het hoopvol. Tja, met een aardappel/andijvieprakje moest dat de avond tevoren wel.  Nee, wij krijgen geen hosti, alleen de mensen die vaak naar de kerk gaan.

cathedral-interior-1207785We gaan beginnen. Iedereen gaat staan, zingen, zitten, even luisteren, nog eens staan en zitten. Kortom afwisseling genoeg. Waarvoor is dat kleedje? Daar kun je op knielen, als we gaan bidden. Op dit moment wachten we vervolgens met spanning. Als het uiteindelijk zover is blijft hij toch liever gewoon zitten en kijken hoe sommige andere mensen dit doen. Dan gaan we luisteren. Die meneer duurt lang hè. Ja, best wel, even stil proberen te zijn. Denk je dat hij bijna is afgelopen? Nou, nog eventjes denk ik. Ik moet wel plassen. Kun je nog even wachten? Nou, dan wordt denk ik mijn broek nat en dat vind jij niet leuk. Nee, klopt, daar zou ik niet zo blij mee zijn. Kom maar even mee dan. Als we terug komen is de meneer gelukkig klaar. We zingen nog even en hij kijkt nog wat om zich heen, constateert dat er verschillende meneren op de ruiten staan en vraagt wie het zijn. Nou, het is steeds weer een andere tekening van Jezus. Soms doet hij gewoon een schone jas aan, hè mam. Dan zingen we nog een keer en de meneer die zo lang duurde loopt met allerlei anderen achter zich aan de kerk uit. “Afgelopen” wordt er geconstateerd. Maar…..wanneer gaan ze nu trouwen?

Gerien van der Stam
GZ-psycholoog