Depressie

Wat omvat Depressie?
Iedereen heeft weleens van die dagen dat ze zich somber voelen. Als er echter voor meer dan twee weken sprake is van abnormale somberheid en/of lusteloosheid dan kan het zijn dat er sprake is van een depressie. Een depressie is een aandoening die valt onder de ‘stemmingsstoornissen’ en omvat de stemming en gevoelens. Mensen met een depressie hebben last van een sombere stemming en daarnaast is er sprake van een vermindering van interesse of plezier. Ook kinderen kunnen last hebben van een depressie, maar dit uit zich bij hen meer in prikkelbaarheid en chagrijnig gedrag in combinatie met het verlies van interesse. Een depressie komt in diverse vormen voor, waarbij men kan spreken van een lichte tot ernstige depressie. Er kan van een Persisterende depressieve stoornis worden gesproken als de verschijnselen voor meer dan twee jaar aanhouden de klachten daarnaast ernstig zijn.

Invloed op het dagelijks leven
Als er sprake is van een depressie, voelt het alsof er een grauwe deken over je leven is gelegd. Je hebt nergens meer energie voor waardoor het moeilijk is om je te focussen op school of werk. Voor jezelf zorgen gaat moeizaam en dit resulteert vaak in minder fysieke activiteiten en minder gezond eten. Je sociale leven lijdt onder de depressie doordat je je steeds meer terug trekt. Hierdoor voelt het alsof je alleen staat en dit kan ervoor zorgen dat het leven als een zwart gat voelt waar je niet uit kunt komen. Je voelt je ongelukkig, piekert veel en bent erg vermoeid. Ook kinderen met een depressie zijn geneigd minder contact met andere kinderen te zoeken en ze worden daarnaast makkelijk van hun stuk gebracht. De cijfers op school gaan vaak achteruit en thuis is er sprake van een prikkelbare stemming. Voor de omgeving kan het zwaar zijn om met een depressie om te gaan en voelen zij zich vaak machteloos.

Wat kun je ermee?
In sommige gevallen gaat een depressie vanzelf over, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Het is daarom verstandig om hulp te zoeken. Het risico van een onbehandelde depressie is dat het kan uitgroeien naar een ernstige en langdurige depressie. De behandeling van een depressie start met psycho-educatie. Op deze manier leer je wat een depressie is en wat het betekent om hiermee te leven. Vervolgens zal je middels cognitieve gedragstherapie werken aan het wijzigen van je gedragspatronen en negatieve kerncognities. Door zinvolle activiteiten uit te voeren wordt je uit de lusteloosheid en depressie gehaald. Het doel hiervan is het vinden van plezier in gewone dagelijkse activiteiten en hierdoor uit de sleur komen waarin je bent beland. Een samenwerking met ouders en school is hierbij van belang. Doorgaans is er voor een lichte tot matige depressie geen medicatie nodig en volstaat therapie. Bij zwaardere vormen van depressie kan antidepressiva uitkomst bieden om het proces van de therapie te ondersteunen.

Voor meer informatie over diagnostiek-/behandelmogelijkheden kunt u kijken bij onze diensten