Thijs van der Stam

Ik ben opgegroeid in een groot gezin. Veel mensen vragen dan ook wel eens of je niet gek wordt met twee oudere broers, een zusje, en dan ook nog een broertje dat negen jaar jonger is. Ik probeer ze altijd uit te leggen, dat hoewel het niet altijd vlekkeloos ging, het in ieder geval nooit saai is geweest bij ons thuis. Toen ik na mijn middelbare school een jaar in Amerika ging wonen, heb ik dan ook zeker gemerkt wat een grote invloed het heeft gehad op mijn leven.

Weer terug in Nederland heb ik eerst een jaar bouwkunde gevolgd, dit bleek echter niet de studie voor mij te zijn. Mede dankzij mijn baantje waarin ik kinderen met studieproblemen hielp, realiseerde ik mij dat een socialere studie een beter keus zou zijn. Om de keuze breed te houden heb ik eerst een jaar Toegepaste Psychologie gevolgd om uiteindelijk door te stromen naar Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. Vervolgens ben ik de opleiding Orthopedagogiek in deeltijd gaan volgen aan de Universiteit Utrecht, met de afstudeerrichting Leerlingenzorg. Na een aantal jaar als basis-orthopedagoog te hebben gewerkt heb ik de keuze gemaakt om een postuniversitaire opleiding tot Orthopedagoog-generalist te volgen.

Al sinds ik studeer heb ik voor Instituut van der Stam gewerkt in een bepaalde vorm. Eerst als ondersteuner bij de huiswerkbegeleiding, vervolgens als dyslexiebegeleider en later als orthopedagoog. Ik ben trots om deel uit te maken van dit Instituut en de keuze om het binnen familie over te kunnen nemen vond ik dan ook prachtig. Per januari 2020 heb ik de functie van directeur aangenomen en daarbij is de cyclus mooi rond.

Binnen het Instituut van der Stam voer ik diagnostisch onderzoek uit en geef ik behandeling richting emotionele moeilijkheden en gedragsproblemen. Dit is heel breed, van dyslexie tot hoogbegaafdheid, en van Autismespectrumstoornis tot depressie. Tevens ben ik hoofdbehandelaar en overzie ik trajecten van de basis-orthopedagogen. Vooral het contact met mijn cliënten vind ik belangrijk. Tijdens een behandeling doen ze niet alleen kennis en vaardigheden op, maar kunnen ze met hun belevenissen, ervaringen en eventueel hun zorgen bij mij terecht. Verder begeleid ik tevens ouders van kinderen op het vlak van opvoeding en hoe kinderen vanuit de thuissetting aan te sturen tot groei en ontwikkeling. Ik vind het fijn als jongeren en kinderen graag komen en hun succes voelt soms een beetje als mijn succes.

Thijs van der Stam, MSc.
NVO Orthopedagoog-generalist (18242)
BIG-geregistreerd (69927515331) / SKJ-geregistreerd (120011392)
VEN EMDR Europe Practitioner (36201)
NIFP Familierechtelijk rapporteur
RITHA / ECHA Hoogbegaafdheidsspecialist (440)

thijs@vdstam.nl (regulier) / t.vanderstam2@zorgmail.nl (beveiligd)