Thijs van der Stam

Ik ben opgegroeid in een groot gezin. Veel mensen vragen dan ook wel eens of je niet gek wordt met twee oudere broers, een zusje, en dan ook nog een broertje dat negen jaar jonger is. Ik probeer ze altijd uit te leggen, dat hoewel het niet altijd vlekkeloos ging, het in ieder geval nooit saai is geweest bij ons thuis. Toen ik na mijn middelbare school een jaar in Amerika ging wonen, heb ik dan ook zeker gemerkt wat een grote invloed het heeft gehad op mijn leven.

Weer terug in Nederland heb ik eerst een jaar bouwkunde gevolgd, dit bleek echter niet de studie voor mij te zijn. Mede dankzij mijn baantje waarin ik kinderen met studieproblemen hielp, realiseerde ik mij dat een socialere studie een beter keus zou zijn. Om de keuze breed te houden heb ik eerst een jaar Toegepaste Psychologie gevolgd om uiteindelijk door te stromen naar Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. Vervolgens ben ik de opleiding Orthopedagogiek in deeltijd gaan volgen aan de Universiteit Utrecht, met de afstudeerrichting Leerlingenzorg. Momenteel volg ik naast mijn baan een postuniversitaire studie tot Orthopedagoog-Generalist aan de Universiteit Groningen.

Mijn baantje heb ik door mijn hele studieloopbaan gehouden. Hierdoor realiseer ik me hoeveel kinderen moeten leren op school, en dat het leren vaak niet even leuk is. Ik probeer dan ook altijd het leren op een creatieve manier te benaderen, zodat kinderen weer lol gaan hebben in het leren van nieuwe dingen en weer met plezier naar school toe gaan.

Binnen het Instituut van der Stam voer ik diagnostisch onderzoek uit en geef ik behandeling richting leer- en sociale problematiek zoals dyslexie, dyscalculie, faalangst of motivatieproblemen, maar ook autisme, aandachtsproblemen en gedragsproblematiek. Vooral het contact met mijn cliënten vind ik belangrijk. Tijdens een behandeling doen ze niet alleen kennis en vaardigheden op, maar kunnen ze met hun belevenissen, ervaringen en eventueel hun zorgen bij mij terecht. Verder begeleid ik tevens ouders van kinderen op het vlak van opvoeding en hoe kinderen vanuit de thuissetting aan te sturen tot groei en ontwikkeling. Ik vind het fijn als jongeren en kinderen graag komen en hun succes voelt soms een beetje als mijn succes.

Thijs van der Stam, MSc.
NVO Orthopedagoog-generalist i.o.

thijs@vdstam.nl (regulier) / t.vanderstam2@zorgmail.nl (beveiligd)